Kisah Singa Yang Mendengarkan Lantunan Quran Ahmad Bin Thulun

Ahmad bin Thulun ialah salah seorang pemimpin Mesir Zaman dahulu dan juga merupakan seora Kisah Singa yang Mendengarkan Lantunan Alquran Ahmad bin Thulun

Ahmad bin Thulun ialah salah seorang pemimpin Mesir Zaman dahulu dan juga merupakan seorang Ulama yang mempunyai kedudukan yang mulia. Nama lengkapnya ialah Abu Al-Hasan bin Ahmad bin Banan. Beliau rahimahullah pernah mendekam di penjara.

Penyebab dia dijebloskan ke penjara ialah lantaran dia dahulu pernah menemui salah seorang pejabat, kemudian dia mendakwahinya. Pejabat tersebut pun murka kepada dia ibarat orang yang pura – pura tidak mengetahui sabda Rasulullah Shallallahu’alaihi wa sallam : “Ada dua orang yang apabila dua orang ini baik, maka menjadi sepakat umat dan apabila buruk, maka akan menjadi buruklah umat tersebut yakni para ulama dan umara.”

Pejabat itu murka dan hilanglah kesabaran nya kemudian dia memerintahkan kepada para tentaranya : “Seretlah orang ini dan sodorkanlah dia kepada singa yang lapar. Kemudian kuncilah dia bersama singa tersebut dan biarkanlah dia sampai tubuhnya habis dimakan singa.”

Ulama tersebut yakni Ahmad Thulun dimasukkan ke dalam penjara dengan Singa yang sedang kelaparan. Keesokan harinya, para penjaga penjara menemukan ulama tersebut sedang duduk dengan damai dan nyaman sambil berdzikir mengingat Allah Ta’ala dan membaca ayat – ayat Al-Quran yang penuh berkah.

Mereka mendapati singa yang kemarin kelaparan tersebut sedang menundukkan kepalanya dengan damai dan penuh kekhusyukan, menyimak ayat – ayat al-Quran (yang dibacakan).

Bagaimana sanggup demikian? Ketahuilah lantaran gotong royong al-Quran itu ialah firman Allah Subhanahu wa ta’ala : Allah Subhanahu wa ta’ala berfirman : “Allah telah menurunkan perkataan yang paling baik (yaitu) Al Alquran yang serupa (mutu ayat-ayatnya) lagi berulang-ulang, gemetar jadinya kulit orang-orang yang takut kepada Tuhannya, kemudian menjadi damai kulit dan hati mereka di waktu mengingat Allah. Itulah petunjuk Allah, dengan kitab itu Dia menunjuki siapa yang dikehendaki-Nya. Dan barangsiapa yang disesatkan Allah, pasti tak ada baginya seorang pemimpinpun.” [al-Quran surat az-Zumar ayat 23]

Kemudian bagaimana tidak? Yang telah menurunkan al-Quran itu ialah Allah Ta’ala yang telah berfirman : “Kalau sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini kepada sebuah gunung, pasti kau akan melihatnya tunduk terpecah belah disebabkan ketakutannya kepada Allah. Dan perumpamaan-perumpamaan itu Kami buat untuk insan supaya mereka berfikir.” [al-Quran surat al-Hasyr ayat 21]

['Ajaib al-Qishash hal 82. Lihat, Agar Anak Praktis Menghafal al-Quran hal 156-158. Hamdan Hamud Al-Hajiri]

Subhanallah… Jika Singa yang buas yang sedang kelaparan saja khusyu’ mendengarkan al-Quran, kemudian bagaimana dengan kita? Kita sanggup membaca al-Quran, alhamdulillah. Tapi sudah kah kita khusyu’ dan mengambil pelajaran dari al-Quran?

Allah Subhanahu wa ta’ala berfirman : Dan gotong royong telah Kami mudahkan Al-Quran untuk pelajaran, maka adakah orang yang mengambil pelajaran? [al-Qamar ayat 17, 22, 32, 40]

Sumber: Prima Ibnu Firdaus Al-Mirluny

Belum ada Komentar untuk "Kisah Singa Yang Mendengarkan Lantunan Quran Ahmad Bin Thulun"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel